Orgel

Nakomeling uit een familie van orgelbouwers: Hardorff

In het stukje orgel heb je kunnen lezen dat ik in mijn jonge jaren organist ben geweest en ik tegenwoordig nog (uitsluitend) hobbymatig orgel speel. Als het kan op het Van Dam-orgel in de Kruiskerk van Burgum.

Hoe leuk is het dan te mogen ontdekken dat je voorouders orgelbouwers waren. En dat veel van de orgels die zij gebouwd hebben, ook nog eens “hier” in Friesland staan en ook gebouwd zijn. Het gaat om de orgelbouwer Hardorff. Voor mij had het dan ook een extra speciale betekenis toen ik tijdens een Kerstviering voor mijn werk orgel mocht spelen in Ysbrechtum (IJsbrechtum), waar een Hardorff-orgel staat!

Hoe bijzonder is dat, zoveel jaren (144 om precies te zijn!) nadat het orgel is gebouwd (1866) en dan óók die verbinding te hebben via de familie, met dat instrument. Het voelt als een stukje magie.

Matthijs Hansen Hardorff (*1745 in Denemarken, overleden 24 mrt 1802 Leeuwarden), waar ik een nakomeling van ben, was overigens meesterknecht bij Albertus Antoni Hinsz. Onder orgelliefhebbers een zeer bekende (en vaak ook geliefde) naam.

Op de site van Organicum Frisicum is een artikel te lezen over het werk van Hardorff, Van Dam en Kruse in Friesland. Klik hier.

De link voor mij met Hardorff is nog niet eens zo ver weg. Mijn overgrootmoeder (moeder van mijn opa “De Graaf”) is Hiltje Hardorff (*2 okt 1866 Harlingen en overleden op 11 mrt 1947 in Amsterdam.) Vind je het leuk om hier wat verder over te lezen, klik dan hier.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *